Γκασπατσο

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
0

Περιγραφή συνταγης

Συνταγη για γκασπατσο


Περίληψη συνταγης

Κατηγορίες ΣυνταγηςΣαλατες

Συστατικά συνταγης

Ποσ. Υλικά συνταγης
1 1⁄5κιλά ντομάτες
1⁄2 κοκκινη πιπερια φλωρινης
1⁄2 αγγούρι
2σκελίδες σκορδο
1 κρεμμύδι
3κουταλιές σούπας ξυδι
2κουτ. σούπας ζαχαρη
πιπέρι
(προαιρετικα) κυμινο, βασιλικο
(προαιρετικα 1 ντακο, η παξιμαδι, η παλιο ψωμι μουλιασμενο)
μπαγιατικο ψωμι για τα κρουτον

Οδηγίες παρασκευής συνταγης

Ξεφλουδιζουμε τις ντοματες. Αυτο γινεται ευκολα, εαν τις βαλουμε σε ενα μπολ και ριξουμε καυτο νερο. Αυτο κανει τη φλουδα τους να καθαριζεται ευκολα. Κραταμε 2-3 ντοματες στην ακρη και τις ψιλοκοβουμε.

Καθαριζουμε το κρεμμυδι, το σκορδο, το αγγουρι και την πιπερια. Εγω κραταω λιγα λαχανικα στην ακρη, τα οποια τα κοβω ψιλα κομματακια, γιατι μου αρεσει να εχει υφη η σουπα και να μην ειναι πολτος.

Βαζουμε τις ντοματες στο μπλεντερ μαζι με τα λαχανικα (και το ντακο), το ξυδι, το αλατι-πιπερι, κυμινο και βασιλικο (αν θελουμε) και τα κανουμε πολτο.

Σε ενα μεγαλο ταπερ η μπολ ριχνουμε τον πολτο και επειτα προσθετουμε τα ψιλοκομμενα λαχανικα που εχουμε κρατησει μαζι με τις ψιλοκομμενες ντοματες. Ριχνουμε τη ζαχαρη και ανακατελυουμε καλα. Δοκιμαζουμε το αλατι. Να θυμοσαστε οτι επειδη ειναι κρυα η σουπα, χρειαζεται περισσοτερο αλατι για να νοστιμισει.

Την ξεχναμε στο ψυγειο για μερικες ωρες, μεχρι 2 μερες.

Για το σερβιρισμα, ιδανικα βαζουμε τα μπολ μας στην καταψυξη για κανα δεκαλεπτο και οταν ειναι ετοιμα, σερβιρουμε σε αυτα την κρυα μας σουπα, μαζι με μερικα κρουτον απο πανω και κανα δυο παγακια.

Σημειωση: οπως ολα τα απλα φαγητα, ετσι και το Γκασπατσο θελει πολυ καλα υλικα, κυριως ντοματες. Πρεπει να ειναι ζουμερες, ωριμες και νοστιμες, αλλιως θα ειναι μια αποτυχια. Επισης για ξυδι μην βαλετε μονο μπαλσαμικο, γιατι σκουραινει πολυ το χρωμα. Μπορειτε να βαλατε μισο μισο με ξυδι απο κρασι η μηλοξιδο.

Σημειωση 2: τα καλυτερα κρουτον γινονται με μπαγιατικο ψωμι. Ειναι και ενας καλος τροπος να εκμεταλλευτειτε το μπαγιατικο ψωμι και να μην το πεταξετε. Κοβετε το ψωμι σε κυβους και το περιχυνετε με ελαιολαδο, ισα ισα να βραχει, και λιγο αλατακι. Βαζετε τα κρουτον σε ενα ταψι και τα ψηνετε στο γκριλ η σε προθερμασμενο φουρνο 180C για περιπου 30 λεπτα. Θα χρειαστει να τα γυρισετε για να παρουν χρωμα απο παντου. Προσοχη να μην καουν!



Αναζήτηση Google

Είσοδος

Connect
Συνδεθείτε με το Facebook

Ενημερώσεις συνταγων

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες συνταγες

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου