Ψωμι με προζυμι

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
0

Περιγραφή συνταγης

Συνταγη για ψωμι με προζυμι


Περίληψη συνταγης

Κατηγορίες ΣυνταγηςΨωμι

Συστατικά συνταγης

Ποσ. Υλικά συνταγης
1μέρος νερο ζεστο
3μέρη αλευρι (περιπου)
αλάτι
προζύμι
ο,τι θελουμε για μυρωδια (πχ γλυκανισο, γαρυφαλλο, τυρι τρυμμενο, ελιες κλπ)

Οδηγίες παρασκευής συνταγης

Σε μια μεγαλη λεκανη διαλυουμε το προζυμι στο ζεστο νερο (να μην ειναι καυτο).
Προσθετουμε το περισσοτερο απο το αλευρι, το αλατι και ο,τι μυρωδικο εχουμε διαλεξει (αν θελουμε). Ζυμωνουμε καλα και προσθετουμε οσο αλευρι χρειαστει, ωστε η ζυμη να μην κολλαει στα χερια μας. Προσεχουμε ομως να μη βαλουμε και πολυ αλευρι, για να μη γινει το ψωμι μας πολυ σφιχτο.
Ζυμωνουμε για αλλα 10-15'.
Ξεχωριζουμε λιγη απο τη ζυμη μας για να κρατησουμε ως προζυμι για την επομενη φορα (δες συμβουλες). Σκεπαζουμε τη λακανη μας με μια καθαρη πετσετα και την αφηνουμε σε μερος ζεστο (το χειμωνα διπλα στο τζακι, η σε ελαφρα θερμασμενο φουρνο - προσοχη ομως να μην ειναι ακομα αναμενος) για 8-12 ωρες, μεχρι να διπλασιαστει σε μεγεθος.
Πλαθουμε τη ζυμη μας σε καρβελια η φρατζολες και τα βαζουμε σε αναλογα ταψια, τα οποια εχουμε αλειψει ελαφρως με λαδι. Τα χαραζουμε απο πανω με ενα μαχαιρι και τα αλειφουμε με λιγο νερο (εδω μπορουμε να βαλουμε απο πανω και σουσαμι και να το πατησουμε λιγο με το χερι μας). Τα αφηνουμε να φουσκωσουν και παλι.
Τα ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 200βαθμους, για 40' περιπου (αναλογα με το φουρνο και το μεγεθος του ψωμιου).



Αναζήτηση Google

Είσοδος

Connect
Συνδεθείτε με το Facebook

Ενημερώσεις συνταγων

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες συνταγες

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου