Γαλοπουλα γεμιστη φλαμπε

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
0

Περιγραφή συνταγης

Συνταγη για γαλοπουλα γεμιστη φλαμπε


Περίληψη συνταγης

Κατηγορίες ΣυνταγηςΚυριως πιατο Πουλερικα

Συστατικά συνταγης

Ποσ. Υλικά συνταγης
1 1⁄2κιλά γαλοπούλα
1⁄4κούπας χυμός λεμονιού
1⁄2κούπας χυμός πορτοκαλιού
1⁄2κούπα μαργαρίνη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τη γεμιση
1⁄3κούπας φρεσκο βουτυρο
1⁄2 κουπας, για πιλαφι, ρυζι
1⁄4κιλό κιμας μοσχαρισιος
1⁄4κιλό κιμας χοιρινος
1⁄4κούπας τριμμενο κρεμμυδι(α)
τα εντοσθια απο τη γαλοπουλα
1κούπα ψιλοκομμενα, ψημενα καστανα
1⁄2κούπα ψιλοκομμενα αμυγδαλα
1⁄4κούπας σταφιδες ξανθες
1⁄2κούπας ζωμός κοτόπουλου
1κουταλακι αλάτι
λίγοπιπέρι
για τη γαρνιτουρα
4μεγάλα κομμενα σε φετακια, ξινομηλα
200γρ. ξερα, χωρις κουκουτσι δαμασκηνα
1⁄3κούπας βουτυρο
1⁄8κουταλακι μοσχοκάρυδο
1⁄8κουταλακι κανέλα
1⁄8κούπας κονιακ
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες παρασκευής συνταγης

Αφαιρεστε τα εντοσθια απο τη γαλοπουλα, πλυντε την καλα μεσα κι εξω κι αφηστε τη να στραγγισει. Βρεξτε και τριψτε τη με λιγο απο το μειγμα των χυμων λεμονιου και πορτοκαλιου, μεσα στο οποιο εχετε προσθεσει τη μαργαρινη λιωμενη. Πασπαλιστε την κοιλια και το ανοιγμα του στηθους με μια κουταλια αλατι και λιγο πιπερι.

Ετοιμαστε τη γεμιση. Πλυντε και κοψτε σε κομματια τα εντοσθια της γαλοπουλας. Σοταρετε τα μαζι με τον κιμα και το κρεμμυδι στο βουτυρο. Ριξτε το ρυζι και σοταρετε μερικα λεπτα ακομη. Προσθεστε τα καστανα, τα αμυγδαλα, τις σταφιδες, το αλατι και λιγο πιπερι. Ριξτε το ζωμο κοτας, ανακατεψτε, αφηστε το μειγμα να κρυωσει και γεμιστε μ' αυτο τη γαλοπουλα. Εαν θελετε, ετοιμαστε τη γεμιση στην κατσαρολα και σερβιρετε τη χωριστα. Αφου σοταρετε τον κιμα, τα εντοσθια και το κρεμμυδι στο βουτυρο, ριξτε το ρυζι, ολα τα υπολοιπα υλικα και το ζωμο μεσα στην κατσαρολα και βραστε το μειγμα, ωσπου να φουσκωσει το ρυζι. Σερβιρετε τη γεμιση ως συνοδευτικη της γαλοπουλας. Μ' αυτον τον τροπο γλυτωνετε το γεμισμα του πουλιου.

Παρτε λιγη γεμιση και γεμιστε πρωτα το στηθος. Γυριστε την πετσα του λαιμου προς την πλατη και ραψτε με την πετσα της ραχης. Πιαστε μια μια τις φτερουγες, γυριστε τες προς τη ραχη και διπλωστε τις ακρες τους κατω απο την πλατη. Ετσι απο τη μια μερια δε χρειαζεται να δεσετε τις φτερουγες με το σωμα, απο την αλλη σχηματιζουν μια βαση για να σταθει καλυτερα η γαλοπουλα επανω στη σχαρα.

Γεμιστε με την υπολοιπη γεμιση το ανοιγμα της κοιλιας και ραψτε το. Μην παραγεμισετε τη γαλοπουλα, αφηστε λιγο χωρο, γιατι η γεμιση με το ψησιμο φουσκωνει. Δεστε και στερεωστε καλα τα μπουτια με την ουρα. Βαλτε τη γαλοπουλα επανω σε σχαρα μεσα στο ταψι με το στηθος προς τα επανω. Ριξτε στο ταψι λιγο νερο και προσεξτε να συμπληρωνετε λιγο λιγο οσο η γαλοπουλα ψηνεται. Φτιαξτε απο αλουμινοχαρτο ενα καπελο και σκεπαστε τη γαλοπουλα, ετσι ωστε να καλυπτει το στηθος και τα μπουτια, χωρις ν' ακουμπα παρα ελαχιστα στις ακρες και να αφηνει ακαλυπτα τα πλευρα του πουλιου. Βαλτε τη σε φουρνο 160 βαρθμων κι αφηστε τη να ψηθει τοσες ωρες, οσες ειναι και τα κιλα της.

Κατα τη διαρκεια αυτη ανοιγετε απο καιρο σε καιρο το φουρνο κι αλειψτε τη με το υπολοιπο μειγμα λεμονιου, πορτοκαλιου και μαργαρινης. Πριν την κατεβασετε, εαν το χρωμα δεν σας ικανοποιει, βγαλτε το αλουμινοχαρτο και ψηστε τη 15' ακαλυπτη.

Για το γαρνιρισμα της γαλοπουλας σοταρετε τα φετακια μηλου στο βουτυρο, σβηστε τα με το κονιακ και πασπαλιστε τα με το μοσχοκαρυδο και την κανελα. Τα δαμασκηνα βραστε τα σε 1 κουπα ζωμο κοτας και 2 κουταλιες βουτυρο, ωσπου να φουσκωσουν και να μεινουν σχεδον με το βουτυρο. Σερβιρετε τα στην πιατελα με τη γαλοπουλα. Πριν τα παρουσιασετε περιχυστε τη γαλοπουλα με λιγο ζεστο κονιακ 7 αστερων κι αναψτε την.



Αναζήτηση Google

Είσοδος

Connect
Συνδεθείτε με το Facebook

Ενημερώσεις συνταγων

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες συνταγες

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου