Χριστοψωμο (για δυο μεγαλα ψωμια)

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
0

Περιγραφή συνταγης

Συνταγη για χριστοψωμο (για δυο μεγαλα ψωμια)


Περίληψη συνταγης

Κατηγορίες ΣυνταγηςΨωμι

Συστατικά συνταγης

Ποσ. Υλικά συνταγης
2κιλά αλεύρι σκληρό
130γρ. μαγιά φούρνου
1φλιτζάνι περιπου χλιαρο νερο
700γρ. ζαχαρη
2 κρασοποτηρα λαδι
2φλιτζάνια ζεστο κοκκινο κρασι
λίγοαλάτι
2κουταλακια μαστιχα κοπανισμενη
400γρ. καρυδια χοντροκομμενα
500γρ. σταφιδες
2κουταλιές σούπας κανελα - γαριφαλο
φλουδες 2 πορτοκαλιων ψιλοκομμενες
1ποτηράκι χυμό πορτοκαλιού
1ποτηράκι κονιακ
για το γαρνιρισμα
λίγολάδι
σουσάμι
καρυδια

Οδηγίες παρασκευής συνταγης

Φτιαχνετε απο το προηγουμενο βραδυ προζυμι με 350 γρ. αλευρι, τη μαγια και λιγο νερο. Το πρωι προσθετετε 250 γρ. ζαχαρη, το μισο λαδι και λιγο αλευρι. Τα ζυμωνετε ολα καλα και τα αφηνετε να φουσκωσουν σε ζεστο μερος.
Προσθετετε μετα ολα τα υπολοιπα υλικα και ζυμωνετε πολυ καλα για να γινει μια λεια ζυμη που δεν κολλαει.
Σκεπαζετε τη ζυμη και την αφηνετε να φουσκωσει σε ζεστο μερος (1 1/2 ωρα). Πλαθετε τα χριστοψωμα και τα βαζετε σε 2 μεγαλα λαδωμενα ταψια. Τα αφηνετε παλι να φουσκωσουν, τα αλειφετε με λαδι και τα πασπαλιζετε με σουσαμι και καρυδια.
Τα ψηνετε σε ζεστο φουρνο στους 200C για 15 λεπτα και μετα για 35-40 λεπτα σε μετριο φουρνο στους 150C.



Αναζήτηση Google

Είσοδος

Connect
Συνδεθείτε με το Facebook

Ενημερώσεις συνταγων

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες συνταγες

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου