Λαζαρακια - σταφιδοψωμο

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
0

Περιγραφή συνταγης

Συνταγη για λαζαρακια - σταφιδοψωμο


Περίληψη συνταγης

Κατηγορίες ΣυνταγηςΓλυκα

Συστατικά συνταγης

Ποσ. Υλικά συνταγης
2κιλά αλευρι για τσουρεκι
600γρ. ζαχαρη
80γρ. μαγιά μπύρας
κανελονερο (νερο στο οποιο εχουμε βρασει κανελα)
αλάτι
1600γρ. σταφιδες
2κουταλιές της σούπας κονιακ
5 1⁄2φλιτζάνι του τσαγιού ελαιολαδο
κανέλα
γαρίφαλο
γλυκοζη
σουσάμι

Οδηγίες παρασκευής συνταγης

Βαζουμε σε μια λεκανη το αλευρι και απο πανω ριχνουμε το ελαιολαδο. Τριβουμε το αλευρι αναμεσα στα δυο μας χερια ωστε να ανακατευτει καλα με το ελαιολαδο. Κανουμε στη μεση μια λακκουβα, λιωνουμε τη μαγια της μπυρας σε χλιαρο κανελονερο και την προσθετουμε στη ζυμη. Ζυμωνουμε προσθετοντας (αν χρειαστει) κανελονερο. Αφηνουμε τη ζυμη για περιπου 6 ωρες να φουσκωσει (πρεπει να ξεχειλισει απο τη λεκανη). Αλεθουμε τις σταφιδες, προσθετουμε κανελα και ελαχιστο γαριφαλο και ζυμωνουμε με το κονιακ. Οταν ετοιμαστει η ζυμη την κοβουμε κομματια (στο μεγεθος απο μικρα ψωμακια), τα πλαθουμε στενομακρα , τα πλαταινουμε, απλωνουμε απο πανω λιγο απο το μειγμα της σταφιδας και κλεινουμε απο πανω τη ζυμη. Αν τα φτιαξουμε το Σαββατο του Λαζαρου, οπως ειναι το εθιμο, τα πλαθουμε σαν ανθρωπακια με σταυρωμενα χερια για να "σταυρωσουμε το Λαζαρο" οπως λεγεται. Τοποθετουμε τα ψωμακια πολυ αραια (επειδη στο ψησιμο θα φουσκωσουν) πανω σε λαδοχαρτο μεσα σε ταψι. Σκεπαζουμε το ταψι και τα αφηνουμε να φουσκωσουν (οταν ο χωρος ειναι ζεστος χρειαζεται περιπου 1,5 ωρα). Για να δοκιμασουμε αν εχουν φουσκωσει αρκετα πρεπει μολις τα πιεσουμε με το δακτυλο μας να ξανασηκωνονται αμεσως. Τα βρεχουμε απο πανω πολυ απαλα με διαλυμενη γλυκοζη και τα πασπαλιζουμε με μπολικο σουσαμι. Τα βαζουμε σε φουρνο 200 βαθμων και τα ψηνουμε για περιπου 1 ωρα. Τρωγονται ολοκληρα η κομμενα σε φετες. Καλη επιτυχια



Αναζήτηση Google

Είσοδος

Connect
Συνδεθείτε με το Facebook

Ενημερώσεις συνταγων

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες συνταγες

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου