Πασχαλινα τσουρεκια

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
0

Περιγραφή συνταγης

Συνταγη για πασχαλινα τσουρεκια


Περίληψη συνταγης

Κατηγορίες ΣυνταγηςΓλυκα Πασχαλινες

Συστατικά συνταγης

Ποσ. Υλικά συνταγης
2κιλά αλευρι δυνατο
200γρ. μαγια νωπη (η 8 κουταλιες ξερη)
1κούπα νερό (χλιαρο)
3 1⁄2κούπες ζαχαρη
1κουταλακι αλάτι
1κουταλια μαχλεπι αλεσμενο
2κουταλιές σπορέλαιο
10 αυγά
1κούπα γάλα (καυτο)
1 1⁄4κούπα βουτυρο (λιωμενο, ζεστο)

Οδηγίες παρασκευής συνταγης

Για να κανετε επιτυχημενα, αφρατα τσουρεκια, υπαρχουν δυο μυστικα. Να προσθεσετε το βουτυρο στο τελος και να μην τα παραζυμωσετε. Διαλυστε τη μαγια στο χλιαρο νερο και προσθεστε λιγο απο το αλευρι, ωστε να επιτυχετε πηχτο χυλο. Αφηστε τη σκεπασμενη σε ζεστο μερος να φουσκωσει. Βαλτε σε μια λεκανη ζυμωματος τη ζαχαρη, το αλατι, τα μυρωδικα και το σπορελαιο. Ριξτε το καυτο γαλα κι ανακατεψτε. Προσθεστε τ' αυγα και δουλεψτε το μειγμα με τα χερια, σπαζοντας τα κροκαδια των αυγων. Προσθεστε τη φουσκωμενη μαγια και δουλεψτε τη με τα χερια, να ανακατευτει με τα υπολοιπα υλικα. Ριξτε κατοπιν το αλευρι σε δοσεις και δουλεψτε το μειγμα με τα χερια, ωσπου να υγρανθει ολο το αλευρι. Υστερα, παρτε το ζεστο βουτυρο με τις χουφτες σας λιγο, λιγο και ριχνοντας το επανω στη ζυμη, διπλωστε την πολλες φορες, χωρις να τη ζυμωνετε, ωσπου να τελειωσει ολο το βουτυρο. Μην περιμενετε ν' απορροφηθει εντελως το βουτυρο πριν ριξετε το επομενο. Δεν πρεπει να παιδεψετε πολυ τη ζυμη, αν θελετε να επιτυχετε αφρατα και κορδωνατα τσουρακια. Η ζυμη πρεπει να ειναι ζεστη, απαλη και βουτυρωμενη. Το βουτυρο απορροφαται, καθως η ζυμη φουσκωνει. Σκεπαστε την κι αφηστε σε ζεστο και υγρο μερος, ωσπου να διπλασιασθει σε ογκο (1 - 2 ωρες, αναλογα με το περιβαλλον). Η ζυμη ειναι ετοιμη, οταν πιεζοντας την ελαφρα με το δαχτυλο, το αποτυπωμα μενει. Χωρις να ξαναζυμωσετε τη ζυμη, χωριστε την και πλαστε μ' αυτην χοντρα κορδονια. Πλεξτε τα τρια, τρια σε πλεξιδες κι αραδιαστε τις σε ταψι φουρνου, σε καποια αποσταση τη μια απο την αλλη. Γινονται 4 πολυ χοντρες πλεξιδες η 6 μετριες. Σκεπαστε κι αφηστε να διπλασιαστουν σε ογκο, 30' περιπου. Αλειψτε τις επιφανειες με κροκαδι, αραιωμενο με λιγο νερο και πασπαλιστε τις με αμυγδαλακι φιλε. Ψηστε τα τσουρεκια στους 200 βαθμους Κελσιου, 20' - 25', αναλογα με το παχος που θα τους δωσετε. Προσοχη, μην τα παραψησετε, γιατι στεγνωνουν πολυ γρηγορα. Φυλαξτε τα στην καταψυξη, κλεισμενα ερμητικα σε πλαστικες σακουλες.



Αναζήτηση Google

Είσοδος

Connect
Συνδεθείτε με το Facebook

Ενημερώσεις συνταγων

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες συνταγες

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου