Αγκινάρες με κουκιά

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
0

Περιγραφή συνταγης

Συνταγή για αγκινάρες με κουκιά


Περίληψη συνταγης

Κατηγορίες ΣυνταγηςΚυριως πιατο Λαχανικα Οσπρια
Δυσκολία συνταγηςΜέτριες

Συστατικά συνταγης

Ποσ. Υλικά συνταγης
1 χυμός λεμονιού
4 αγκινάρες (τρυφερές (συνολικά 600γρ))
500γραμμάρια κουκιά (φρέσκα)
300γραμμάρια καροτα
300γραμμάρια πατάτες
1 σελινόριζα
1 κρεμμύδι (ξερό)
4κουτ. της σούπας ελαιολαδο
πιπέρι
3 κρόκους αυγών
1 χυμός λεμονιού ((για τη σάλτσα))
1ματσάκι μάραθο

Οδηγίες παρασκευής συνταγης

Μια συνταγή παραδοσιακή και συγκεκριμένα από την Κρήτη, με τη γεύση της αγκινάρας να αναμιγνύεται εξαιρετικά πετυχημένα με τα υπόλοιπα λαχανικά του πιάτου. Σημαντική αρωματική λεπτομέρεια, ο μάραθος, που προστίθεται την τελευταία στιγμή στο πιάτο και θα σας κάνει να ξεχάσετε δύσκολα την γευστική εμπειρία... Στη συγκεκριμένη συνταγή, η σάλτσα φτιάχνεται με κρόκους αυγού και λεμόνι αλλά μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με το γνωστό και νοστιμότατο αυγολέμονο.

  1. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα 3 λίτρα νερό και προσθέτουμε το χυμό από το ένα λεμόνι.
  2. Αφαιρούμε όλα τα σκληρά, εξωτερικά φύλλα από τις αγκινάρες και χαράζουμε ελαφρά τα υπόλοιπα.
  3. Τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση και αφαιρούμε τα τριχωτά μέρη και όσα φύλλα έχουν μωβ χρώμα.
  4. Ξεφλουδίζουμε τα κοτσάνια και κόβουμε το μεγαλύτερο μέρος τους, αφήνοντας μόνο 3 εκατοστά περίπου.
  5. Ρίχνουμε τις αγκινάρες στην κατσαρόλα με το νερό και τις μαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
  6. Τις στραγγίζουμε καλά και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  7. Κατόπιν τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  8. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα κουκιά, τα πλένουμε και τα κόβουμε στη μέση.
  9. Από τα μεγάλα κουκιά, βγάζουμε τους εσωτερικούς σπόρους και τους αφήνουμε στα μικρότερα.
  10. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα κόβουμε σε κομάτια και σε φέτες αντίστοιχα.
  11. Καθαρίζουμε τη σελινόριζα και την κόβουμε σε λεπτά και μακρόστενα κομμάτια.
  12. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και το αφήνουμε να πάρει βράση.
  13. Βράζουμε εκεί τα κουκιά, τις πατάτες, τα καρότα και τη σελινόριζα για 15 περίπου λεπτά.
  14. Σουρώνουμε τα λαχανικά και κρατάμε το ζουμί, αφού το περάσουμε από πολύ λεπτό σουρωτήρι.
  15. Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι σε μέτρια κομμάτια.
  16. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι, το αφήνουμε να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.
  17. Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τα βρασμένα λαχανικά και σωτάρουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  18. Ρίχνουμε το 1/3 από το σουρωμένο ζωμό που βράσαμε τα λαχανικά και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.
  19. Νοστιμίζουμε με αλατοπίπεριο, βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  20. Χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους και το χυμό από το άλλο λεμόνι και το ρίχνουμε αργά στην κατσαρόλα.
  21. Ζεσταίνουμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε ελαφρά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  22. Προσέχουμε μην βράσει, διαφορετικά η σάλτσα θα κόψει.
  23. Σερβίρουμε, γαρνίροντας με τα κλαράκια του μάραθου


Αναζήτηση Google

Είσοδος

Connect
Συνδεθείτε με το Facebook

Ενημερώσεις συνταγων

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες συνταγες

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου