Ντολμαδες σε κληματοφυλλα με κιμα

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
0

Περιγραφή συνταγης

Συνταγη για ντολμαδες σε κληματοφυλλα με κιμα


Περίληψη συνταγης

Συστατικά συνταγης

Ποσ. Υλικά συνταγης
300γραμμάρια κληματοφυλλα (φρεσκα η σε βαζακι)
1κιλό κιμά μοσχαρίσιο (η χοιρινο)
150γραμμάρια ρυζι (για γεμιστα)
1⁄2ματσάκι μαιντανο (ψιλοκομμενο)
1ματσάκι κρεμμυδάκια (φρεσκα ψιλοκομμενα)
λίγοςάνηθος (ψιλοκομμενος)
πιπέρι
500ml χλιαρό νερό (η ζωμο κρεατος)
για την σαλτσα
3κουτ. της σούπας αλευρι
4κουτ. της σούπας βουτυρο
2 κρόκοι αυγών
ο χυμος απο 2 λεμονια

Οδηγίες παρασκευής συνταγης

Στο τελος της ανοιξης και το καλοκαιρι, που τα φρεσκα κληματοφυλλα αφθονουν, μπορουμε να τα διατηρησουμε σε βαθια καταψυξη τοποθετωντας τα σε στοιβα, με διαφανη μεμβρανη αναμεσα τους, για εναν περιπου χρονο. Την εποχη που δεν υπαρχουν φρεσκα κληματοφυλλα, μπορουμε να τα βρουμε σε βαζακι, διατηρημενα στο ξιδι. Στην περιπτωση αυτη τα ξεβγαζουμε καλα με νερο, αλλα δεν τα ζεματιζουμε. Πλενουμε καλα τα κληματοφυλλα και τα αφηνουμε να στεγνωσουν. Αφαιρουμε τα κοτσανακια τους και βραζουμε νερο σε μια κατσαρολα. Τα ριχνουμε στο νερο που κοχλαζει, για να ζεματιστουν, και τα στραγγιζουμε καλα σε ενα σουρωτηρι. Κραταμε κατα μερος τα πολυ μεγαλα και σκληρα φυλλα. Ετοιμαζουμε τη γεμιση ριχνοντας σε ενα μεγαλο μπολ τον κιμα, τα κρεμμυδακια, τον ανηθο, το ρυζι, το μαιντανο, αλατι και πιπερι και οσο νερο η ζωμο χρειαζεται, για να ετοιμασουμε απαλο και υγρο μειγμα. Παιρνουμε ενα ενα τα κληματοφυλλα και τα τοποθετουμε, με τη γυαλιστερη πλευρα προς τα κατω, σε καθαρη και επιπεδη επιφανεια. Τοποθετουμε στο κεντρο του καθε φυλλου απο 1 κουταλια της σουπας γεμιση και τυλιγουμε προσεκτικα τους ντολμαδες πιανοντας και τα πλαινα του φυλλου. Σε μια φαρδια και χαμηλη κατσαρολα στρωνουμε τα μεγαλα και χοντρα φυλλα που αφησαμε κατα μερος και τοποθετουμε απο πανω τους ντολμαδες, σε δυο το πολυ στρωσεις, οπως καναμε και με τους λαχανοντολμαδες. Σκεπαζουμε με ενα πιατο και τους μαγειρευουμε σε σιγανη φωτια, για περιπου 1 1/2 ωρα. Οταν το φαγητο ειναι ετοιμο, φτιαχνουμε τη σαλτσα: σε ενα κατσαρολι λιωνουμε το βουτυρο και προσθετουμε το αλευρι, ανακατευοντας συνεχως με το συρμα μεχρι να διαλυθει. Προσθετουμε πολυ αργα και προσεκτικα το ζωμο απο τους ντολμαδες ανακατευοντας συνεχως, μεχρι να ετοιμασουμε πηχτη σαλτσα. Στη συνεχεια, προσθετουμε εναν εναν τους κροκους ανακατευοντας καλα μετα απο καθε προσθηκη. Τελος, προσθετουμε λιγο λιγο το χυμο των λεμονιων και νοστιμιζουμε, αν θελουμε, με αλατοπιπερο. Σερβιρουμε τους ντολμαδες σε ατομικα πιατα η σε μεγαλη πιατελα, σε σχημα λοφου, περιχυνοντας με τη σαλτσα.



Αναζήτηση Google

Είσοδος

Connect
Συνδεθείτε με το Facebook

Ενημερώσεις συνταγων

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες συνταγες

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου