Μουσακας light

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
0

Περιγραφή συνταγης

Συνταγη για μουσακας light


Περίληψη συνταγης

Κατηγορίες ΣυνταγηςΚυριως πιατο Κρεατικα Ζυμαρικα

Συστατικά συνταγης

Ποσ. Υλικά συνταγης
6 μελιτζάνες
10 πατάτες
1⁄2κιλό κιμά
1 κρεμμύδι
6κουταλιές σούπας ντοματα πελτε
μαιντανο
λάδι (για τηγανισμα)
4ποτήρια γάλα
2κουταλιές σούπας βουτηρο
4κουταλιές σούπας αλευρι
1κουταλια μπεικιν παουντερ
1 αυγο
αλάτι
πιπέρι (κοκκινο και μαυρο)

Οδηγίες παρασκευής συνταγης

Πλενουμε καλα τις μελιτζανες, τις κοβουμε ροδελες, τις αλατιζουμε και τις βαζουμε σε ενα τρυπητο μπωλ λιγη ωρα να ξεπικρισουν. Επειτα καθαριζουμε τις πατατες, τις κοβουμε επισης ροδελες και τις αφηνουμε κι αυτες σε ενα τρυπητο να στραγγιξουν καλα. Μετα απο λιγο βαζουμε τις μελιτζανες σε ενα ταψακι με λιγο λαδακι, τις βαζουμε στο φουρνο στον αερα στους 200 για μιση ωρα περιπου μεχρι να κοκκινησουν αρκετα. Ταυτορονα τηγανιζουμε τις πατατες μεχρι να μην ειναι αψητες (δεν πρεπει να τηγανιστουν τελειως ομως) και ετοιμαζουμε και τον κιμα. Σε μια μετρια κατσαρολα βαζουμε λαδακι να καλυπτει τον πατο, και αναβουμε το ματι σε μετρια προς δυνατη φωτια. ΨΙλικοβουμε και ριχνουμε το κρεμμυδακι και οταν τσιγαριστει ριχνουμε και τον κιμα και ανακατευουμε γρηγορα γυρω γυρω τον κιμα να τσιγαριστει απο ολες τις πλευρες (για να μην σβολιασει ο κιμας τον ΄ριχνουμε λιγο λιγο με βρεγμενα χερια στην κατσαρολα και στο ανακατεμα χτυπαμε καλα τα σημεια που δεν εχουν διαλυθει). Αφου τσιγαριστει ο κιμας, ριχνουμε τον πελτε, τα πιπερια, το μαιντανο και ενα ποτηρι νερο, βαζουμε το καπακι και αφηνουμε να βρασει. οταν εχει ρουφηξει ΄το περισσοτερο απο το νερο που ριξαμε, ριχνουμε και το αλατι, ανακατευουμε καλα και βγαζουμε απο τη φωτια.
Για τη μπεσαμελ, βαζουμε σε μια κατσαρολα τα τρια ποτηρια νερο και το βουτηρο και αφηνουμε να διαλυθει το βουτηρο, αλλα μην καψει το γαλα. Σε ενα μπωλ, ριχνουμε το αλλο ποτηρι γαλα, το αλευρι και το μπεικιν παουντερ και ανακατευουμε καλα με συρμα να μην σχηματιζονται σβολοι. Μολις το βουτηρο λιωσει, ριχνουμε το περιεχομενο του μπωλ στην κατσαρολα και ανακατευουμε με ξυλινο κουταλι γρηγορα προν μια κατευθυνση μεχρι να αρχισει να πηζει (περιπου 5 λεπτα) και το βγαζουμε απο τη φωτια. Αφηνουμε να κρυωσει λιγο και ριχνουμε μεσα το αυγο και ανακατευουμε αμεσως και γρηγορα ωστε να διαλυθει τελειως.
Παιρνουμε ενα μετριο ταψακι και βαζουμε μια στρωση μελιτζανες, μια στρωση πατατες, τον κιμα, αλλη μια στρωση μελιτζανες, αλλη μια στρωση πατατες, απο πανω την μπεσαμελ και προσθετουμε σε διαφορα σημεια κομματακια βουτυρο και στις ακρες του ταψιου για να μην καει και ψηνουμε στον αερα στους 200 για μιση ωρα περιπου μεχρι να ροδοκοκκινησει η μπεσαμελ.

TIPS: Μπορει να γινει ακομα πιο ελαφρυ αν δεν τηγανισουμε τις πατατες αλλα τις βαλουμε κι αυτες στο φουρνο με λαδακι και νερακι για 30-40 λεπτα (να ψηθουν αλλα οχι τελειως)
Η μπεσαμελ μπορει να γινει πιο πηχτη αν βαλουμε περισσοτερο αλευρι η πιο αραιη αν βαλουμε λιγοτερο



Αναζήτηση Google

Είσοδος

Connect
Συνδεθείτε με το Facebook

Ενημερώσεις συνταγων

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες συνταγες

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου