Ντονατς

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
0

Περιγραφή συνταγης

Συνταγη για ντονατς


Περίληψη συνταγης

Κατηγορίες ΣυνταγηςΓλυκα

Συστατικά συνταγης

Ποσ. Υλικά συνταγης
2φλιτζάνια γάλα
20γραμμάρια μαγιά
500γραμμάρια αλευρι (για ολες τις χρησεις)
2 κρόκους αυγών
50γραμμάρια ζαχαρη αχνη
50γραμμάρια βουτυρο (σε θερμοκρασια δωματιου)
1μικρο ποτηρακι ρούμι
1πρέζα αλάτι
1λίτρο λάδι (για τηγανισμα)

Οδηγίες παρασκευής συνταγης

Η συνταγη αυτη, απαιτει προσοχη στις θερμοκρασιες των αντικειμενων. Το πανι που θα σκεπασουμε το προζυμι, τα υλικα της συνταγης καθως και η επιφανεια που θα απλωσουμε τη ζυμη, πρεπει να ειναι σε θερμοκρασια δωματιου. Η ατμοσφαιρα της κουζινας πρεπει να ειναι ζεστη και ξηρη.

Ετοιμαζουμε το προζυμι: σε ενα μικρο κατσαρολι και σε χαμηλη φωτια, ζεσταινουμε 1 1/4 του φλιτζανιου χλιαρο γαλα. Το μεταφερουμε σε πηλινο μπολ, και προσθετουμε τη ζαχαρη, μεχρι να διαλυθει. Προσθετουμε τη μαγια ψιχουλιαστη και τρεις κουταλιες σουπας αλευρι, ανακατευουμε, σκεπαζουμε με ενα λεπτο και καθαρο πανι και τοποθετουμε σε ενα ζεστο σημειο ( 35 βαθμοι περιπου ). Αφηνουμε να διπλασιαστει σε ογκο. Χτυπαμε τη ζαχαρη με τους κροκους σε ενα βαθυ μπολ και προσθετουμε το ετοιμο προζυμι. Προσθετουμε το βουτυρο χλιαρο, το ρουμι, το υπολοιπο γαλα, χλιαρο και αλατισμενο και το υπολοιπο αλευρι για να πετυχουμε μια μαλακη ζυμη.
Χτυπαμε το μειγμα με ενα ξυλινο κουταλι για 20 λεπτα, η με το μιξερ για 5 λεπτα. Πασπαλιζουμε στην κορυφη με μισο κουταλακι αλευρι, σκεπαζουμε και ξανατοποθετουμε το δοχειο στο ιδιο ζεστο μερος για να φουσκωσει μιαμιση φορα περιπου. Κατοπιν, μεταφερουμε σε αλευρωμενη επιφανεια και ανοιγουμε τη ζυμη με το χερι η με τον πλαστη ωστε να αποκτησει περιπου 1 1/2 εκ παχος. Με ενα μεγαλο ποτηρι η με τον ειδικο κοφτη για ντονατς, κοβουμε στρογγυλα κομματια ζυμης, παντα επανω σε αλευρωμενη επιφανεια, τα σκεπαζουμε και τα αφηνουμε να φουσκωσουν για 30 λεπτα. Προσεχουμε να μην τα αφησουμε να παραφουσκωσουν γιατι η ζυμη θα καταστραφει. Τηγανιζουμε τα ντονατς σε αυφθονο καφτο λαδι, σε μετρια φωτια. Δεν πρεπει να βαλουμε πολλα ντονατς μαζι στο τηγανι. Τηγανιζουμε πρωτα την μια πλευρα, με σκεπασμενο σκευος και μετα τηγανιζουμε και απο την αλλη με τον ιδιο τροπο. Μεταφερουμε τα ντονατς με μια τρυπητη κουταλα σε χαρτι κουζινας για να στραγγισουν απο το λαδι και πασπαλιζουμε με ζαχαρη αχνη, ενω ειναι ακομη ζεστα. Σερβιρουμε με μαρμελαδα βερυκοκο.



Αναζήτηση Google

Είσοδος

Connect
Συνδεθείτε με το Facebook

Ενημερώσεις συνταγων

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες συνταγες

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου