Πιτα γυριστη ( ψημενη στο τζακι)

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
0

Περιγραφή συνταγης

Συνταγη για πιτα γυριστη ( ψημενη στο τζακι)


Περίληψη συνταγης

Κατηγορίες ΣυνταγηςΠιτες

Συστατικά συνταγης

Ποσ. Υλικά συνταγης
για τη ζυμη:
1κιλό αλεύρι σκληρό
νερο οσο παρει
πιπέρι
λίγοξίδι
για τη γεμιση:
1κιλό σπανάκι
1ματσάκι κρεμμυδακι φρεσκο
4 αυγά
1⁄2κιλό τυρί φέτα
50γραμ. τραχανα γλυκο
1⁄3κούπας ρύζι γλασέ
ελαιολαδο
για τη διαδικασια:
λίγονεσεστε

Οδηγίες παρασκευής συνταγης

Σε πρωτο σταδιο, ετοιμαζουμε τη ζυμη για να ανοιξουμε τα φυλλα. Σε μια λεκανη βαζουμε το αλευρι και ανοιγουμε μια γουβα στη μεση. Εκει ριχνουμε 2 πρεζες αλατι, 1 σφηνακι ξιδι, νερο χλιαρο και αρχιζουμε να ζυμωνουμε. Οταν το ζυμαρι δεν κολλαει στο χερι μας ειναι ετοιμο. Αφηνουμε τη ζυμη να ξεκουραστει για 1 τεταρτο της ωρας, σκεπασμενη με μια λινη πετσετα.

Παραλληλα ετοιμαζουμε τη γεμιση. Πλενουμε καλα το σπανακι και το ζουπαμε καλα για να αποβαλει το νερο. Κοβουμε το σπανακι και τριβουμε το κρεμμυδακι. Σε μια δευτερη λεκανη ριχνουμε το αλατι με το σπανακι για να μαραθει. Προσθετουμε το ρυζι, το τραχανο και λιγο λαδι. Αμεσως μετα σειρα εχει το κρεμμυδακι, λιγο μαυρο πιπερι και η φετα, την οποια σπαμε με το χερι σε χοντρα κομματια. Τελος σπαμε τα αυγα, χωρις να τα χτυπησουμε και ανακατευουμε.

Για να δοκιμασουμε τη γεμιση στο αλατι, παιρνουμε μια χουφτα με το χερι μας και την ζουλαμε. Δοκιμαζουμε το ζουμι που θα σταξει και βλεπουμε αν θελει η οχι αλατι.

Οταν ξεκουραστει το ζυμαρι το κοβουμε στη μεση και παλι στη μεση, δηλαδη σε τεσσερα κομματια, τεσσερα φυλλα. Πασπαλιζουμε το πλαστηρι με νεσεστε για να ανοιγει πιο ευκολα το φυλλο και ανοιγουμε το πρωτο κομματι με τον πλαστη λιγο μεγαλυτερο απο το μεγεθος του ταψιου.

Εαν περισσευει ζυμαρι απο το φυλλο το φτιαχνουμε κουλουρακια. Λαδωνουμε λοιπον το ταψι και πλαθουμε το ζυμαρι που περισσευει με το χερι σε σχημα σαλιγκαριου. Τοποθετουμε τα κουλουρακια στο ταψι και απο πανω βαζουμε το πρωτο φυλλο.

Λαδωνουμε το φυλλο αυτο και ανοιγουμε ενα δευτερο , το οποιο τοποθετουμε απο πανω του. Λαδωνουμε και το δευτερο φυλλο και στρωνουμε τη γεμιση σε ολη τη επιφανεια της πιτας. Στη συνεχεια, ανοιγουμε το τριτο και το τεταρτο φυλλο τα οποια τοποθετουμε στο ταψι, λαδωνοντας τα ενδιαμεσα. Τελος γυριζουμε το κοτσανι δηλαδη την ζυμη που περισσευε απο καθε φυλλο στην περιμετρο του ταψιου, προς το εσωτερικο του.

Την ψηνουμε στο τζακι πανω στην πυροστια, γυριζοντας την συνεχως στον αξονα της, δηλαδη γυρω-γυρω, για 20 λεπτα.

Στα 20 λεπτα την κουναμε, για να δουμε κατα ποσο ξεκολλαει απο το ταψι και την κοιταμε απο κατω σηκωνοντας την με ενα πιρουνι. Αν το χρωμα της ειναι ροδοκοκκινο την γυριζουμε αναποδα πανω στο πλαστηρι και την αλλαζουμε μερια στο ταψι. Συνεχιζουμε το ψησιμο για 20 λεπτα ακομη και απο την αλλη μερια με τον ιδιο τροπο. Προσθετουμε και λιγο νερακι στο ταψι για να βρασει καλα η γεμιση. Μετα την κουναμε, την κοιταμε και με το πιρουνι απο κατω και οταν ροδοκοκκινισει ομοιομορφα σε ολη της την επιφανεια ειναι ετοιμη.

Καλη ορεξη!



Αναζήτηση Google

Είσοδος

Connect
Συνδεθείτε με το Facebook

Ενημερώσεις συνταγων

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες συνταγες

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου