Καλιτσουνια ( κρητη)

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
0

Περιγραφή συνταγης

Συνταγη για καλιτσουνια ( κρητη)


Περίληψη συνταγης

Κατηγορίες ΣυνταγηςΓλυκα

Συστατικά συνταγης

Ποσ. Υλικά συνταγης
για το φυλλο:
1κιλό αλευρι
2κουταλιές σούπας λάδι
1⁄2κουταλακι αλάτι
1 ρακοποτηρο ρακη
2ποτήρια νερό
για τη γεμιση:
1κιλό μυζήθρα γλυκιά
λίγημυζήθρα ξινή
λίγογάλα
1 αυγο
1⁄2κιλό διαφορα χορτα
4 φρεσκα κρεμμυδακια
λίγοάνηθο
λίγομάραθο
χυμόενος λεμονιου

Οδηγίες παρασκευής συνταγης

Αρχικα ετοιμαζουμε το φυλλο.

Σε μια λεκανη τοποθετουμε το αλευρι, το λαδι, το αλατι, τη ρακη και το νερο, με το ματι. Ανακατευουμε καλα και στη συνεχεια ζυμωνουμε. Η ζυμη ειναι ετοιμη οταν δεν κολλαει στο χερι μας, και επιπλεον ειναι μαλακη και ευπλαστη. Την αφηνουμε να ξεκουραστει για 15 περιπου λεπτα σκεπαζοντας την με βαμβακερο υφασμα.

Παραλληλα ετοιμαζουμε την γεμιση. Για τα μυζηθροπιτακια, αραιωνουμε την ξινη μυζηθρα με λιγο γαλα. Προσθετουμε ενα αυγο χτυπημενο και τα ανακατευουμε ολα μαζι. Στη συνεχεια, φτιαχνουμε ενα μειγμα γλυκιας και ξινης μυζηθρας για το καθε μυζηθροπιτακι.

Για τα χορτοπιτακια, κοβουμε τα διαφορα χορτα ψιλα-ψιλα. Προσθετουμε το κρεμμυδακι, τον ανηθο και τo μαραθο. Τα τσιγαριζουμε σε πολυ λιγο λαδι, πρωτα το κρεμμυδι και μετα τα χορτα για λιγο και προσθετουμε το χυμο του λεμονιου και λιγο αλατι.

Αλευρωνουμε το τραπεζι και ανοιγουμε την ζυμη με το πλαστη η με το χερι μας. Το περναμε απο την ειδικη οικιακη φυλλομηχανη που εχουν ολα τα Κρητικα σπιτια και το ανοιγουμε σε μεγαλο μακροστενο κομματι. Αν δεν εχουμε την φυλλομηχανη το ανοιγουμε με τη βοηθεια του πλαστη.

Επειτα, με ενα ποτηρι μεγαλης διαμετρου, κοβουμε το φυλλο για το καθε καλιτσουνι. Το γεμιζουμε αναλογα με το ειδος του, ειτε με τα χορτα, ειτε με το μειγμα μυζηθρας. Γεμιζουμε παντα το μισο κυκλο και το κλεινουμε. Με την βοηθεια ενος πιρουνιου κανουμε εγκοπες για να κλεισει καλα.

Τηγανιζουμε τα καλιτσουνια σε σπορελαιο, γυριζοντας τα και απο τις δυο μεριες, για 2-3 λεπτα. Τα βγαζουμε σε ενα πιατο , στο οποιο εχουμε τοποθετησει ενα κομματι χαρτι κουζινας για να ρουφηξει το λαδι. Κατοπιν τα σερβιρουμε και λεμε και καμια μαντιναδα!

Καλη ορεξη!



Αναζήτηση Google

Είσοδος

Connect
Συνδεθείτε με το Facebook

Ενημερώσεις συνταγων

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες συνταγες

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου