Αγκιναρες με κουκια

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
0

Περιγραφή συνταγης

Συνταγη για αγκιναρες με κουκια


Περίληψη συνταγης

Κατηγορίες ΣυνταγηςΚυριως πιατο Λαχανικα Οσπρια

Συστατικά συνταγης

Ποσ. Υλικά συνταγης
χυμόαπο 1 λεμονι
4γρ. μετριες, τρυφερες αγκιναρες ( συνολικα 600 )
500γρ. φρεσκα κουκια
300γρ. καροτα
300γρ πατάτες
1μέτρια σελινόριζα
1 μετριο, ξερο κρεμμυδι
4κουτ. της σούπας ελαιολαδο
πιπέρι
3 κρόκους αυγών
εξτρα χυμο απο 1 λεμονι για τη σαλτσα
1ματσάκι μάραθο

Οδηγίες παρασκευής συνταγης

Μια συνταγη παραδοσιακη και συγκεκριμενα απο την Κρητη, με τη γευση της αγκιναρας να αναμιγνυεται εξαιρετικα πετυχημενα με τα υπολοιπα λαχανικα του πιατου. Σημαντικη αρωματικη λεπτομερεια, ο μαραθος, που προστιθεται την τελειταια στιγμη στο πιατο και θα σας κανει να ξεχασετε δυσκολα την γευστικη εμπειρια... Στη συγκεκριμενη συνταγη, η σαλτσα φτιαχνεται με κροκους αυγου και λεμονι αλλα μπορουμε να την αντικαταστησουμε με το γνωστο και νοστιμοτατο αυγολεμονο.

Ριχνουμε σε μια κατσαρολα 3 λιτρα νερο και προσθετουμε το χυμο απο το ενα λεμονι. Αφαιρουμε ολα τα σκληρα, εξωτερικα φυλλα απο τις αγκιναρες και χαραζουμε ελαφρα τα υπολοιπα. Τις κοβουμε κατα μηκος στη μεση και αφαιρουμε τα τριχωτα μερη και οσα φυλλα εχουν μωβ χρωμα. Ξεφλουδιζουμε τα κοτσανια και κοβουμε το μεγαλυτερο μερος τους, αφηνοντας μονο 3 εκατοστα περιπου. Ριχνουμε τις αγκιναρες στην κατσαρολα με το νερο και τις μαγειρευουμε για 30 λεπτα. Τις στραγγιζουμε καλα και τις αφηνουμε να κρυωσουν. Κατοπιν τις κοβουμε σε λεπτες φετες.
Στο μεταξυ, καθαριζουμε τα κουκια, τα πλενουμε και τα κοβουμε στη μεση. Απο τα μεγαλα κουκια, βγαζουμε τους εσωτερικους σπορους και τους αφηνουμε στα μικροτερα. Καθαριζουμε τις πατατες και τα καροτα και τα κοβουμε σε κοματια και σε φετες αντιστοιχα. Καθαριζουμε τη σελινοριζα και την κοβουμε σε λεπτα και μακροστενα κομματια.
Σε μια κατσαρολα ριχνουμε 1 λιτρο νερο και το αφηνουμε να παρει βραση. Βραζουμε εκει τα κουκια, τις πατατες, τα καροτα και τη σελινοριζα για 15 περιπου λεπτα. Σουρωνουμε τα λαχανικα και κραταμε το ζουμι, αφου το περασουμε απο πολυ λεπτο σουρωτηρι.
Καθαριζουμε και κοβουμε το κρεμμυδι σε μετρια κομματια. Σε ενα τηγανι ριχνουμε το λαδι, το αφηνουμε να καψει και σωταρουμε το κρεμμυδι μεχρι να μαραθει. Προσθετουμε τις αγκιναρες και τα βρασμενα λαχανικα και σωταρουμε για 5 λεπτα σε μετρια φωτια. Ριχνουμε το 1/3 απο το σουρωμενο ζωμο που βρασαμε τα λαχανικα και μαγειρευουμε για αλλα 10 λεπτα.
Νοστιμιζουμε με αλατοπιπεριο, βγαζουμε απο τη φωτια και αφηνουμε το μειγμα να κρυωσει. Χτυπαμε σε ενα μπολ τους κροκους και το χυμο απο το αλλο λεμονι και το ριχνουμε αργα στην κατσαρολα. Ζεσταινουμε ξανα την κατσαρολα σε χαμηλη φωτια και ανακατευουμε ελαφρα, μεχρι να δεσει η σαλτσα. Προσεχουμε μην βρασει., δια φορετικα η σαλτσα θα κοψει. Σερβιρουμε, γαρνιροντας με τα κλαρακια του μαραθου.να δεσει η σαλτσα. Προσεχουμε μην βρασει., δια φορετικα η σαλτσα θα κοψει. Σερβιρουμε, γαρνιροντας με τα κλαρακια του μαραθου.



Αναζήτηση Google

Είσοδος

Connect
Συνδεθείτε με το Facebook

Ενημερώσεις συνταγων

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες συνταγες

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου